8506a9fe-i9eyfe7yisrtiu0xpl9aj.jpeg

İran-Rusya stratejik bağları dünya denklemlerini değiştiriyor

İran Cumhurbaşkanı Vekili Muhammed Muhbir, İran ve Rusya arasındaki stratejik ilişkilerin dünyadaki güç denklemlerini değiştirdiğini ve tek taraflılığa dayalı adaletsiz düzene meydan okuduğunu söyledi. Putin de Tahran ve Moskova'nın çok kutuplu bir dünya oluşturma çabaları da dahil olmak üzere bölgesel ve küresel konularda ortak bir duruşa sahip olduğunu söyledi.

5 Temmuz 2024 Cuma
İNTİZAR - Muhbir, bu açıklamaları Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 24. Zirvesi çerçevesinde Perşembe günü Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede yaptı.
 
Cumhurbaşkanı Vekili Muhbir, İran ve Rusya'nın dünyadaki gelişmeleri etkileyen köklü, stratejik ve değişmez ilişkilere sahip olduğunu söyledi.
 
Tahran ve Moskova arasındaki ilişkilerde sadece iki taraf için değil bölge ve tüm dünya için faydalı olacak yeni bir sayfa açıldığını da sözlerine ekledi.
 
İran ve Rusya arasında özellikle ekonomik, ticari, ulaştırma ve enerji sektörlerinde artan işbirliğine işaret ederek, kapsamlı bir ikili işbirliği anlaşmasının uygulanmasının hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
 
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde iki ülke dostluk bağlarını güçlendirdi. İran ve Rusya arasında yeni imzalanan stratejik işbirliği anlaşmasının iki müttefik ülke arasındaki ilişkileri yeni bir düzeye taşıması bekleniyor.
 
Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky ile geçen ay Tahran'da bir araya gelen Muhbir, İran ve Rusya'nın kapsamlı ikili işbirliği anlaşmasını bir an önce hayata geçirmek için gerekli kararları alması gerektiğini söyledi.
 
Muhbir, ulaşımı kolaylaştıracak ve ulaşım süresini büyük ölçüde azaltacak bir proje olan Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru'nun (INSTC) tamamlanmasının önemini vurguladı.
 
2002 yılında Rusya, İran ve Hindistan, Hindistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Rusya, Orta Asya ve Avrupa arasında yük taşımacılığına yönelik 7,200 km'lik çok modlu gemi, demiryolu ve karayolu ağı olan INSTC için bir anlaşma imzaladı.
 
Putin ise ülkesinin İran ile dostane, kırılmaz ve değişmez bir ilişkiye sahip olduğunu belirterek, özellikle ekonomik ve ticari sektörlerde ikili işbirliğinin geliştirilmesinden övgüyle söz etti.
 
Rusya Devlet Başkanı, İran ile Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde önemli bir adım olduğunu ve birliğin üye ülkeleriyle etkileşimlerden daha fazla yararlanmak için uygun bir zemin oluşturduğunu söyledi.
 
İran ve Avrasya Ekonomik Birliği, Tahran'ın Batı'nın uyguladığı yaptırımlar karşısında ticari ortaklarını çeşitlendirmek amacıyla bloğa katılmasından yaklaşık altı yıl sonra, Aralık 2023'te serbest ticareti başlatmak üzere önemli bir anlaşma imzaladı.
 
Rusya Devlet Başkanı ayrıca Tahran ve Moskova'nın çok kutuplu bir dünya oluşturma çabaları da dahil olmak üzere bölgesel ve küresel konularda ortak bir duruşa sahip olduğunu söyledi.
 
İran'ın Avrasya Birliği'ne gözlemci üye olarak katılmasına ilişkin öneriye Rusya'nın destek verdiğini ifade etti.
 

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar